Thursday, June 17, 2010

PAPERLESS....this is so BRAINLESS

Okay, i've tried not to blogging bout this, but i just can resist the temptation. Plus, ada la makhluk Allah (sempat ingat tuhan) ni duk suh aku tulis pasal ni. Menarik katanya.

Okay, aku tulis ni. Puas hati sekarang?

The main thing is, triSUKCti opss, tak baik kutuk universitas sendiri, tak berkat nanti. Trisakti. Ye, university/universitas aku nih akan wat sistem exam yang baru which is PAPERLESS. Wah, bunyi nya keren lohhh. Modern (mo-de-ren, disebut dalam bahasa Indonesia) gitu Trisakti.

Kepala lutut aku la. Moderen konon.

Yes, kalu jawab exam guna komputer sorang sebijik yela keren, nih guna ohp / slide (aku pon tak sure), tak ke kembali ke zaman kuno tuh guna ohp?

(versi setan merasuk diri)

Ko sesuka hati je nak tukar sistem last2 minute camni kan? Sabtu nak exam, baru ko nak cakap, tuh pon just untuk inform student je so that t masuk exam hall (lah sangat, padahal class je) tak terkena heart attack. Terkejut beruk. Bukan nak berunding ngan student dulu ke apa, at least, awal2 lagi, ko tanya la pendapat student dulu, da akhir-akhir macam ni nampak sangat la nak MEMAKSA students terima keputusan yang da dibuat oleh orang-orang atasan.

Tuh pon, ada hati cakap demokrasi. Konon. Demokrasi kau la, nih paksaan namanya!

Cuba ko explen sikit kat aku yang tak paham ni, apekejadah nya motif nak wat paperless semua ni.

Nak upgrade sistem?
Tolonglah pergi upgrade administration punya sistem dulu, xpon upgrade buku-buku yang ada di library tuh, kecik pon kecik la, nak buat macam mana kan, pasrah, tapi buku up to date la weh. Da alang-alang kata nak upgrade kan, kenapa modul aku je? semua modul la, baru adil, baru la dapat evaluasi keselurahan gitu. Populasi class aku kecik je nak compare ngan satu U, so mungkin tak tepat sangat 'hasil penelitian' ko nih, better kita guna semua populasi yang ada. Pasti menarik.

Takde duit nak beli kertas?
Nih memang aku bagi makan tapak kaki bigfoot la, aku bukan tak bayar yuran, kalu MARA tak tolong bayarkan lagi pon, beribu lagi student lain yang da bayar yuran. Setahu aku la, dalam yuran tuh da sekali bayar paper untuk exam, lain la kalu duit tuh da disonglap kan, lesap. Eh, jangan tak tahu, sini rasuah2 nih, biasa la. Tak pela, lesap pon lesap la, aku rela bagi kertas, bayar dakwat printer tuh, aku rela! Asal aku dapat exam ngan kertas.

Alasan tak boleh blah, mencintai alam sekitar.
Masya-Allah, Astagfirullahalazim, abes aku berselawat, beristifar, berzikir semua ha (puasa, so xleh mencarut). Cuba buka mata luas-luas, xtak payah tengok jauh-jauh, buka pintu rumah sahaja, lebih-lebih lagi yang duk area Tomang, rumah kontrakan tuh kan, tengok sekitar rumah anda, adakah alam sekitar di sekitar rumah anda terjaga? Nak menjaga alam sekitar ni banyak cara, kita mula dengan perkara2 simple dan basic je dulu, tak buang sampah merata2, tak kotorkan sungai. Tak perlu konon nak wat paperless dengan alasan mencintai alam sekitar, sedih aku dengar. Lagi pulak, betul kata Aida, kertas biodegradable, recycle la! Aku tak kisah if paper exam aku nanti guna kertas recycle. Aiman pon tak kisah kan?

Lagi satu ko cakap ni percubaan.
Hello? Percubaan? Ko ingat aku nih tikus ape dibuat bahan experiment? Kut ye pon nak buat percubaan, kenapa, KENAPAKAH tak bermula dari basic? dari awal? Cuba lah kat students first year, yang modul 1 dan 2 tuh, modul pengantar lagi pon. Kenapa nak test kat 3rd year student yang lagi 2 modul den da abes? Perlukah masa depan aku dipertaruhkan untuk tujuan yang aku tak pasti apa? Kalau ko cakap, ko boleh guarantee paling minimal, result akan dapat B. Oh, yes, its fine with me then.

Eh, alasan jimat kertas dan tak ada duit sekarang kena reject awal2 sebab, tadi setuju lak bagi kertas untuk conteng2. Boleh pulak, ada pulak kertas nya. Hurmmmm.

Ko nak tayang2 soklan kat depan, apa ko ingat ni bioskop? Ada timing lak tuh, den next soklan da, kalu ada remote control dan aku yang pegang tak pe gak, leh aku rewind forward yang mana aku nak tengok, itu pon kalau nampak la, buat nya duk belakang, ada masalah visual pulak, selamat la. Sia-sia la burning the midnight oil.

(by this time, aku baru dapat info yang da di cancel pulak)

Ni, aku menyampah ni, beriya-iya aku mengarang karya agung, pastu, xde bahan da pulak. Tapi tak ape, aku wat konon-konon aku tak tau lagi info latest tu.

Tapi tak boleh, aku ketandusan idea. Maka, terpaksa la aku declare yang ini bukan masterpiece yet. Sebab isu nya da settle.

Pape pon, aku bersyukur sebab da di cancel kan, dan kepada sesapa yang terkena tempias api kemarahan aku tadi, padan muka korang. Sapa suruh cari pasal kan?

Hahahahaha.



supikgf: xsia-sia berdoa panjang tadi, sesungguhnya Allah memakbulkan doa-doa orang yang terainaya (tetiba mood al-kuliyyah)

oh, post ini saya tujukan khas buat orang yang request, Akie.

2 comments:

the kecik said...

hahahahaha

deyy!!!
Ini macam U pun ada kaaa?
Nasib baik ko tak duduk India. Kang lagi terukk. Hee. Btw, good luck to you and Aida. Kang gath datang yeeee

supikgf said...

tengok nama da tau weh triSUCKti, nih baru 1 aku reveal, terkejut kang if reveal summe....

btw, thanx for the wish, gath maybe, sebab tix melambung2 pulakkkk da harga

 

© 2009 sunex. Powered by Blogger
Design by eJoee BlogsTricks