Sunday, October 17, 2010

siapa dia di mata ku

Identitinya biarlah menjadi rahsia, biarpun segelingtir yang membaca mungkin mengenali dia. Biarpun kami bukanlah kawan baik/ bestfriend, tapi dia memang seorang yang baik. Dan atas dasar itu, hati terpanggil untuk berkongsi mengenai dia. (Ayat macam Novel Alaf 21)

Aku mengenali dia kira-kira 3tahun yang lalu, (ni macam ayat karangan darjah 6) di matriks Gambang, Pahang. Time tu, MARA on the spot panggil pergi interview kat Pej. MARA tru phone call malam sebelumnya. Aku plan nak pergi dengan bus je dari Pahang ke KL. Tapi Tuhan permudahkan jalanku, masa kat pej admin esok nya, aku jumpa dengan dia. Aku tanya dia nak pergi interview jugak ke, then dia ajak aku pergi sekali dengan dia. Dengan family dia. Lucky me.

Sebelum dapat pergi, macam2 admin mintak, suh mintak signature setiap lecturer yang mengajar hari tu dulu before dapat keluar, sempatlah jugak, kitorang round 1 matriks tu, dari pej. admin ke cafe, ke bilik lecturer, ke kawasan akademik, cari lecturer di setiap ruang kuliah, sampai kitorang give up. Hahaha. Nasib baik jugak lah, ayah dia pergi sound asmin pastu, sebab da nak tengahari, kitorang interview kul 2. Kang duk tercari2 lecturer, terlepas interview.

Aku ingat lagi masa tu, yang ada, mak ngan ayah dia, pakcik dia, ngan adik lelaki dia, yang bongsu kut, tak sure. Ngam2 je kete, aku berterima kasih ngat sebab diorang sudi tumpangkan aku. Tolong siapkan dokumen aku jugak untuk interview. Family dia baik sangat walaupun tu first time jumpa aku and baru je kenal. She definitely get that from her parents.

On the way balik, pakcik dia cakap kitorang memang da confirm dapat, interview tu just nak tengok orangnya je. Ada jugak bagi nasihat. Halfway, berenti kat R&R mana ntah, aku lupa, kitorang benti makan KFC. Orang belanja, yeay.

Kalu dia tak ajak aku pergi sekali ngan dia, aku pun tak sure camne la agaknya aku naik bus terkontang kanting sorang2 nak pergi. Tapi, after balik dari dari interview tu, walaupun kitorang duk 1 matriks, rasanya tak pernah jumpa/nampak da dia lepas tu. Tapi kitorang sempat exchange num phone. Lepas sebulan kut, ke berapa minggu, lama jugak lah dari masa kitorang interview tu, sebab kitorang sempat ambik exam mid sem ke pe ntah kat matriks, time da cuti baru sampai offer letter g wat foundation kat KUTPM.

Time tu aku takde kat umah, aku tengah holiday kat Pangkor ngan kakak aku, and sebenarnya tak pernah berniat nak jadi doktor, saje je pergi intervoew tu haritu, so, aku cakap ngan parents aku, aku taknak gi. Nak stay matriks je. Dia ada sms aku tanya aku dapat tak, aku cakap dapat, tapi taknak gi.

(hari ahad malam isnin tak sempat nak abeskan, ntah, macam2 perasaan)

Tapi balik dari Pangkor, aku cam curious nak tahu, kang best lak pergi sana, menyesal aku. Dari duk terperap kat Hutan Gambang ni, baik aku g sana. Hahaha, itu jela y aku pikir time tu, bukan serius nak ambik medic sangat pon. Ber-sms lah aku dengan dia, aku ingat lagi dia cakap..

"best sini, dapat rumah sendiri, ada tv, ada fridge"

Serius best kalu nak dibandingkan duk kat matriks. Lebih2 lagi tang tv, aku pun terpikir2, ditambah dapat lecture free ngan sanak saudara yang cakap aku lepas peluang, malam tu jugak aku curi2 call KUTPM, tanya if aku still leh gi daftar. Seb bek ada orang jawab, pelik jugak aku, sebab da malam. Eh, ke aku call malam takde orang jawab aku call esoknya? Ntah

Peduli jelah, aku nak citer pasan dia, bukan pasal KUTPM. Hahaha.

Makanya, aku pon pergilah me-register-kan diri di KUTPM seminggu lambat kut, dan disanalah aku jumpa si emo Zahidah Amni, dan Nani Osborn yang ala2 budak MARA (tapi bukan), yang jugak takde kaitan dengan cerita ini.

Panjang jodoh, lepas KUTPM, aku dan dia sama2 dapat Trisakti. Eh, macam citer aku, dia dan vespa pulak, Blues gitu.

Pape pon, aku harap dia kuat dalam menghadapi dugaan ni.



supikgf: jangan putus asa dalam apa2 pon, hampir takpe..hahaha

2 comments:

dr.anonymous said...

walaupun karangan tatabahasa salah, ejaan tunggang terbalik.. campur aduk malay-indo.. kerana aiman membaca dan merasakan keikhlasan aiman bagi A++


hahahha.. najis gila pake "aiman" sumpah aku xbuat dah!! tp sgt baik! semoga dia cepat sembuh... byk gak dia tulun aku...

org mmg dr sononya baik hati koq.. :) semoga dia jalani semuanya dgn tabah :) amin

the kecik said...

sape? aida?

 

© 2009 sunex. Powered by Blogger
Design by eJoee BlogsTricks