Sunday, October 24, 2010

confirm balik

Christmas opkos la every year on December 25th. Tapi kami pelajar2 Trisuckti, eh tak baik kutuk universitas sendiri, haruslah tersangat berhati2 ketika membeli ticket flight jika tidak mau menukar2 berulang kali, duit abes terbang melayang gara-gara admin yang tak tetap pendirian pasal tarikh cuti. Sengal.

Makanya, even tarikh cuti untuk dak2 modul (junior) da kuar agak lama da haritu (plus cuti aku sekarang da tak sama ngan junior), aku tak beli lagi. Biasanya aku lah antara manusia terawal yang memborong tiket balik.

Sekali tup, sama pulak ko. Mana tak hangin? Tunggu punya tunggu sekali sama. Tambah buat hepar-ache, mostly tiket Kuala Lumpur - Jakarta da abes. Sold out.

Panas sungguh.

Terpaksa la aku beli yang hari sabtu. Tersiksa jiwa raga.

Tapi aku bersyukur jugaklah, at least still boleh balik. Terima kasih kepada pihak penaja, Cik Atul yang telah membelikan tiket untuk saya. Terima kasih (gaya Alleycats).

Korang da beli?



supikgf: tak sabar nak balik

Saturday, October 23, 2010

Lagu Katun Part 2

aku suka gak yang ni...Sang Wira

(statement di atas di tulis sebelum cari)

.....................................................................

selepas 3 minit


Hasilnya: video intro Sang Wira takde kat utube, kecewa.

sambung pencarian..

...................................................................

selepas setengah jam


fedup aku tak jumpa2, ah, sambung nanti.



supikgf: sakit hati bila ko nk try ingat sumting y tak dapat ingat, tapi kau tahu....

Lagu Katun Part 1

Eventho mostly dari lagu2 ni, aku leh humming je, ingat 2-3 patah lirik, tapi lagu2 ni akan always tersemat lam kepala otak aku.

Merayap kat blog chan tadi, ada post pasal citer2 ni, so aku humming jela. Tapi rasa cam tak puas hati tak ingat lirik, maka aku pun berusaha lah mencari.

So, alang2 da cari, aku share jela, aku tau korang pon mesti nyanyi sekalian ni. Kan?

Toksah malu2, nyanyi je.



Dia bagai seorang pahlawan
Menjadi pembela bagi yang tiada upaya
Dengan ketangkasan langkah pergerakannya
Menewaskan musuh yang membuat angkara
Dialah satria
Biarpun di mana jua dia datang di kala malam tiba
Melakukan tugas mulia
Di desa juga di kota
Dia datang memberikan bakinya
Demi hidup aman sejahtera
Keluang man...

Anak da besar

Sebab anak da besar, so takyah nak check2, baca2, study2 pasal anak da (at least for now). Tapi masalahnya anak ni membesar dengan kelainan neurologis pulak, so for the next 1 week, kena belaja periksa-periksa pasal neurology pulak la. Tapi lepas tu, ada gangguan jiwa pulak.

Mungkin, aku akan turut sama menjadi tak betul. Kang maniakal, takpun bipolar disorder. Rasanya cenderung ke bipolar, jumpa patient, gelak2 gembira sama2, time test, depresi, sedih sorang2. Hahahaha.

Kesimpulan buat yang dulu kecik2 tak banyak/ tak minum susu yang mengandung gangliosida (tiba2 aku teringat iklan susu yang ada wardina tu) sampai neuron2 dia tak banyak y bersambung : sekarang da abes stase Pediatric, next stase Neurology, then stase Psychiatry.



Apa kaitan pulak aku letak iklan susu ni?




supikgf: 2 weeks pre-pychiatry da ada tanda2 gangguan jiwa

Sunday, October 17, 2010

siapa dia di mata ku

Identitinya biarlah menjadi rahsia, biarpun segelingtir yang membaca mungkin mengenali dia. Biarpun kami bukanlah kawan baik/ bestfriend, tapi dia memang seorang yang baik. Dan atas dasar itu, hati terpanggil untuk berkongsi mengenai dia. (Ayat macam Novel Alaf 21)

Aku mengenali dia kira-kira 3tahun yang lalu, (ni macam ayat karangan darjah 6) di matriks Gambang, Pahang. Time tu, MARA on the spot panggil pergi interview kat Pej. MARA tru phone call malam sebelumnya. Aku plan nak pergi dengan bus je dari Pahang ke KL. Tapi Tuhan permudahkan jalanku, masa kat pej admin esok nya, aku jumpa dengan dia. Aku tanya dia nak pergi interview jugak ke, then dia ajak aku pergi sekali dengan dia. Dengan family dia. Lucky me.

Sebelum dapat pergi, macam2 admin mintak, suh mintak signature setiap lecturer yang mengajar hari tu dulu before dapat keluar, sempatlah jugak, kitorang round 1 matriks tu, dari pej. admin ke cafe, ke bilik lecturer, ke kawasan akademik, cari lecturer di setiap ruang kuliah, sampai kitorang give up. Hahaha. Nasib baik jugak lah, ayah dia pergi sound asmin pastu, sebab da nak tengahari, kitorang interview kul 2. Kang duk tercari2 lecturer, terlepas interview.

Aku ingat lagi masa tu, yang ada, mak ngan ayah dia, pakcik dia, ngan adik lelaki dia, yang bongsu kut, tak sure. Ngam2 je kete, aku berterima kasih ngat sebab diorang sudi tumpangkan aku. Tolong siapkan dokumen aku jugak untuk interview. Family dia baik sangat walaupun tu first time jumpa aku and baru je kenal. She definitely get that from her parents.

On the way balik, pakcik dia cakap kitorang memang da confirm dapat, interview tu just nak tengok orangnya je. Ada jugak bagi nasihat. Halfway, berenti kat R&R mana ntah, aku lupa, kitorang benti makan KFC. Orang belanja, yeay.

Kalu dia tak ajak aku pergi sekali ngan dia, aku pun tak sure camne la agaknya aku naik bus terkontang kanting sorang2 nak pergi. Tapi, after balik dari dari interview tu, walaupun kitorang duk 1 matriks, rasanya tak pernah jumpa/nampak da dia lepas tu. Tapi kitorang sempat exchange num phone. Lepas sebulan kut, ke berapa minggu, lama jugak lah dari masa kitorang interview tu, sebab kitorang sempat ambik exam mid sem ke pe ntah kat matriks, time da cuti baru sampai offer letter g wat foundation kat KUTPM.

Time tu aku takde kat umah, aku tengah holiday kat Pangkor ngan kakak aku, and sebenarnya tak pernah berniat nak jadi doktor, saje je pergi intervoew tu haritu, so, aku cakap ngan parents aku, aku taknak gi. Nak stay matriks je. Dia ada sms aku tanya aku dapat tak, aku cakap dapat, tapi taknak gi.

(hari ahad malam isnin tak sempat nak abeskan, ntah, macam2 perasaan)

Tapi balik dari Pangkor, aku cam curious nak tahu, kang best lak pergi sana, menyesal aku. Dari duk terperap kat Hutan Gambang ni, baik aku g sana. Hahaha, itu jela y aku pikir time tu, bukan serius nak ambik medic sangat pon. Ber-sms lah aku dengan dia, aku ingat lagi dia cakap..

"best sini, dapat rumah sendiri, ada tv, ada fridge"

Serius best kalu nak dibandingkan duk kat matriks. Lebih2 lagi tang tv, aku pun terpikir2, ditambah dapat lecture free ngan sanak saudara yang cakap aku lepas peluang, malam tu jugak aku curi2 call KUTPM, tanya if aku still leh gi daftar. Seb bek ada orang jawab, pelik jugak aku, sebab da malam. Eh, ke aku call malam takde orang jawab aku call esoknya? Ntah

Peduli jelah, aku nak citer pasan dia, bukan pasal KUTPM. Hahaha.

Makanya, aku pon pergilah me-register-kan diri di KUTPM seminggu lambat kut, dan disanalah aku jumpa si emo Zahidah Amni, dan Nani Osborn yang ala2 budak MARA (tapi bukan), yang jugak takde kaitan dengan cerita ini.

Panjang jodoh, lepas KUTPM, aku dan dia sama2 dapat Trisakti. Eh, macam citer aku, dia dan vespa pulak, Blues gitu.

Pape pon, aku harap dia kuat dalam menghadapi dugaan ni.



supikgf: jangan putus asa dalam apa2 pon, hampir takpe..hahaha

Wednesday, October 13, 2010

head to toe


terasa teramatlah malas nak menghafal pemeriksaak fisik dari ujung rambut ke ujung kaki.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

sekian.

supikgf: anak oh anak

Tuesday, October 12, 2010

cak!

Fuhhhhhhhhh.

Tiup debu-debu dulu, da berkurun tak blogging ni. Last sebelum SOCA hari tu, mid August kan? Sekarang da October, almost 2 months jugak la.

Sekali imbas jela, benda2 yang happened during the last 2 months,

1. Alhamdulillah, SOCA lulus, sekarang ni da masuk part KKD (aku lupa aka tak tahu stand for ape)
2. Balik cuti raya, 3 minggu, lama compared to before and might be the last cuti raya yang boleh balik, InsyaAllah kalu takdak aral melintang, tahun depan raya kat hospital.
3. Balik umah, eventho rumah baru tak fully siap, abah decided to move in gak before raya, aku tolong yang nama boleh je.
4. Bedal baju raya adik aku lagi sebab tahun ni pon baju raya tak siap jugak, padahal aku da hantar dari bulan 3. Melampau betul tailor ni. Panas hati aku. Padahal ni da tailor lain, apsal semua nak boikot baju raya aku?
5. Najwa (niece) da mula belajar berjalan, 2-3 hari before datang sini balik, da fully berjalan, time raya tu, paling banyak 5 langkah pastu jatuh.
6. Da abes stase mikrobiologi, parasit dan patologi klinik (KKD).


time stase mikrob/parasit/pk, tengah tengok menatang pe de lam tinja orang nih

Sekarang ni stase Pediatrik, yang memerlukan kerajinan tahap tinggi untuk membaca dan menghafal setiap hari which is not me, memang mampus. Doktor tanya mula lah gelabah, tergagap, merekacipta jawaban, sila jangan tiru attitude ini okay. Kalu tak, awal2 lagi takyah la ambik medic, tak seronok.

Hari ni, 2nd day stase Pediatrik, sesi petang yang amat memenatkan dan aku tersangatlah malas kalu da petang2 ni otak nak kena jugak bekerja, jadi tak berapa nak optimal (alasan sungguh, bajet pagi optimal la sangat).

Bayangkan jela, duduk atas kusi tak gerak2 selama 4 jam mengadap Doktor kat depan, maka tak boleh nak buat benda2 pelik, time class dulu boleh la, julur kaki ke, gerak2 kepala, gerak2 badan nak hilang lenguh. Ni statik je, paling2 pon, kalu da lenguh sangat, gerak la sikit, slow2.

Hari ni, dapat Dr. Rudy untuk AP (anamnesis dan oemeriksaan fisik) secara umum. Ok la untuk orang masuk tak berapa nak baca dulu macam aku ni, Dr tanya yang biasa2 boleh lagi la, yang details2 haram lah. Tak sempat aku nak baca semua. So, bila dia da tanya time bincang2 tu aku ingat dia da nilai la, sekali da abes semua,

"okay, saya bagi 15menit, kamu baca, ntar test ya", Dr. Rudy

Semua muka shock da. Bukan shock anafilaktik or hipovolemik ni, shock terkejut je. Sorang dak groupmate aku ni, cam PD (percaya diri/confidence) la, sebab dia da baca dulu (bagus, sila contohi dia), so tinggal ingat2 je balik. Aku tak terkejar la nak baca semua.

Hasilnya, tertinggal 1 point time anamnesis. Aisey. Tapi seb bek tak semua, kalu tak mau lagi banyak aku tak dapat jawab.

Balik2 da nak malam, begitulah kisah sesi petang. Dan berlapar seharian sebab tak makan pape sejak pagi.

Okay, aku da penat. Before tu, enjoy la video yang tak berapa siap lagi ni untuk saje2. Tak siap sebab aku takdak idea nak letak lagu pe yang sesuai, any idea?




video

supikgf: larat ke nak hafal ni? ke tido dulu
 

© 2009 sunex. Powered by Blogger
Design by eJoee BlogsTricks